22 juli 2015

Falu Pride 2015 ⚧ 14-19 september

Välkommen till en vecka i normbrytandets tecken. Vi bjuder på föreläsningar, workshops, artister, dans, filmvisning, panelsamtal, möten, livsöden, utställare och allt däremellan, helt gratis!

Nytt för i år är att vi utökar festivalen med aktiviteter under hela veckan innan festivalens huvudsakliga dag, lördagen. Genom det största samarbetet hittills kommer ett flertal aktörer i Falun att vara med och arrangera evenemang.

Bland dem Stadsbiblioteket, Dalateatern, Kulturhuset tio14 och Dalarnas Museum.
Klara programpunkter

Nytt för i år är att vi utökar festivalen med aktiviteter under hela veckan innan festivalens huvudsakliga dag, lördagen. Genom det största samarbetet hittills kommer ett flertal aktörer i Falun att vara med och arrangera evenemang.
Bland dem Stadsbiblioteket, Dalateatern, Kulturhuset tio14 och Dalarnas Museum.

Parad med RFSL Dalarna
Vi återupprepar förra årets succéparad!


Arenan lördag 19 september

Tjejighetens diktatur - performance
Ritualer är obligatoriska.
Dina höfter är obligatoriska.
Sorg över den inre mannen är obligatorisk.
Det ska va slut på valfrihet nu.
Sorgen ska va obligatorisk.

♥ 15 minuter av transterapipolitisk chakraritual ♥
Tjejighetens diktatur är festivalversionen av Tvillingskapet, ett text- och rörelsebaserat transterapipolitiskt scenkonstprojekt av och med Kvalitetsteatern och Transmilitanta Brigaden. En längre föreställning av Tvillingskapet kommer ha premiär på Atalante i Göteborg i oktober 2015. För mer info om Tvillingskapet: www.kvalitetsteatern.se

The Pearl Of Africa - dokumentär
The Pearl Of Africa är en berättelse om hat, kärlek och livet som transperson i ett av världens farligaste länder för transsexuella. Vi får följa Cleopatra Kambugu, en 27 årig transkvinna som tvingades fly till Kenya efter att ha blivit uthängd på framsidan i en av Ugandas största medier. Under två års tid har den Svenska regissören Jonny Von Wallström följt Cleopatra Kambugus liv och vardag i Uganda. En plats där hbtq-personer dagligen mördas, torteras och misshandlas på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det är en personlig berättelse som kan väcka liv till en debatt och öka kännedomen om problemen i Uganda och andra delar av världen. I programpunkten får vi se en 30 minuters webb-serie om Cleopatras liv. Filmvisningen kommer att följas upp av en diskussion tillsammans med regissören. Serien har under året sänts på flera av världens största medier; Huffington Post, The Advocate och This Is Africa är några av dem. CNN har utnämnt den till en av de bästa Afrikanska webb-serier och berättelsen kommer under året att bli en långfilm. Den förväntas ha sin premiär under 2016.

Zumba for Love - prova på
Angelica´s Dance & Style erbjuder Zumba for Love till alla. Det spelar ingen roll hur du ser ut, hur du rör dig, om du sitter i rullstol. Kom som du är och zumba dig varm och glad.
Dansglädje till Alla! Let´s Zumba! =)

Stolta föräldrar - föreläsning
Aktiva i nätverket Stolta föräldrar till hbtq-barn, Sthlm berättar om sin verksamhet och svarar gärna på alla frågor och funderingar ni kan tänkas ha.
"Vi ser gärna att vi för ett samtal utifrån vår berättelse och era frågor".

LGBT rights in Russia - föreläsning (engelska)
Stanislav Sidorov will speak about the situation with LGBT-rights in Russia and especially about the situation for LGBT-teenagers. Stanislav was LGBT and political activist in Cheboksay, his native city. Author of progects "Violence against Russian LGBT" and "LGBT rights in Russia". He was subjected to violence and lawlessness because of his sexual orientation and activism and because of it Stanislav was forced to seek asylum in Sweden when he was 16.

Våld i nära relationer - föreläsning
med fokus på personer med funktionsnedsättning – att bli utsatt för våld av någon man borde kunna lita på
Välkommen till en föreläsning om våld i nära relationer för att synliggöra våld mot personer med funktionsnedsättning. Både kvinnor, män och barn utsätts för våld i nära relationer och våldsutövare finns bland båda kön. Programmet kommer att beröra problematiken med mäns våld mot kvinnor som är ett erkänt globalt folkhälsoproblem. Våld i nära relationer förekommer bland människor från alla socioekonomiska bakgrunder, heterosexuella- och samkönade parrelationer, åldrar m.m. En nära relation kan beskrivas som ett förhållande där det finns förtroende och känslomässiga band. Det kan exempelvis vara en parrelation, relationen mellan föräldrar och barn, syskon, eller till en person man är i beroendeställning till för att klara sitt vardagsliv.
Personer med funktionsnedsättning som utsätts för våld i nära relationer har varit ett osynligt problem i samhället, men har under de senaste åren börjat uppmärksammats. Programmet kommer att visa kortfilmer från utbildningsmaterialet ”Det finns stunder” som Amphi produktion har tagit fram. Filmerna handlar om kvinnor med funktionsnedsättning som utsätts för olika former av våld.

IMPRO - workshop
Dalateaterns dramapedagog och skådespelare bjuder in till en interaktiv impro-workshop. Tillsammans med deltagarna vrider, vänder, ifrågasätter och undersöker vi normer vi blivit/blir ställda inför i vår vardag.

Mitt liv med Asperger och vardagsstrategier - föreläsning
Personlig berättelse och betraktelse om hur det är att växa upp med diagnosen Aspergers syndrom. Om att inte riktigt ha passat in i den tradionella bilden av hur man ska vara. Dessutom ges exempel på vardagsstrategier som jag, Annika Johansson, använder mig av för att få en fungerande vardag.

HBTQ inom idrotten - föreläsning
Christoffer Smitz från Stockholm Snipers föreläser om hur det är att vara normbrytande inom idrotten. Personliga erfarenheter blandat med annan kunskap.

Icke-binär - bortom två kön - föreläsning
Linnea Risinger från Falu Pride Kulturförening föreläser om ickebinäritet. En upplysande och ifrågasättande föreläsning om föreställningen att människan är uppdelad i två till varandra motsatta kön. Efteråt är det fritt fram att diskutera, ställa frågor eller bara ta in vad andra har för erfarenheter och tankar kring ämnet.

Prova på skateboard - workshop
Queer och skateboard! Prova på skateboard i rampen utanför arenan. Alla åldrar!
OBS, ställs in eller skjuts fram vid regn.

Linedance - uppvisning
Linedanceuppvisning med det härliga gänget från ABF i Falun. Om du önskar prova-på så ordnar vi det!